Classically Clad Library

January 10, 2014

Having worked in many classic homes & estates of the early 20th century period,  pine tongue-and-groove board paneled study walls were regionally popular, and are currently quite desirable to salvage rather than replace.

This project features many 21st century enhancements that address light, temperature & storage issues without sacrificing the original integrity of the space, the paneling.

The furnished room is not yet photographed, but here is a look at the progression.

The before condition of the Study was dull and overcrowded.

The BEFORE condition of the Study was dull and overcrowded.

Once we had approval to keep the pine paneling, we chose Charles Ginty to help with the restoration.

We chose Charles Ginty to help with the paneling restoration & to build the custom cabinetry we designed.

The client was invited to visit the shop to approve finish selections & hardware.

The client was invited to visit the shop to approve finish selections & hardware.

Stain & glaze samples were done on a piece of the original trim for accurate selection.

Stain & glaze samples were done on a piece of the original trim for accurate selection.

Reproduction hardware samples

A selection of reproduction knobs and pulls for the doors and drawers.

Our choice for pulls.

Our choice for pulls.

A look at the door fronts before assembly and finishing.

A look at the door fronts before assembly and finishing.

New life was breathed into the pine boards with glaze & finish.

New life was breathed into the pine boards with glaze & finish.  This wall will be the new location of built in storage for filing, books, television, a desk, printer & aquarium (yes, all of that!).

The base cabinets in place.  The restored paneling would also serve as the back of the upper bookcases.The base cabinets in place. File drawers on the right, door cabinets on left.  The restored paneling will serve as the back of the upper bookcases.  Outlets will be installed inside the door cabinets, and accessible through grommet holes in the surfaces directly above.

The nearly complete wall unit, artfully integrated with the newly restored original pine paneling.

The nearly complete wall unit, artfully integrated with the newly restored original pine paneling.  Space for a flat screen television was allocated above the desk area.  The door was replaced with a french door, to share light with the adjoining entry, and for a spacious feeling when closed for privacy.

Tags: , , ,

Categorised in: , ,

This post was written by Camille Gracie